El 23 de setembre, celebrem el Dia Internacional de la Llengua de Signes, en aquesta data aprofitem per conscienciar sobre la importància d’aquesta forma de comunicació inclusiva i accessible. A SANTAPAU-PIFMA l’alumnat dels cicles d’Atenció a Persones en Situació de Dependència i Integració Social treballen la llengua de signes com a part de la seva formació.
📚 Història de la Llengua de Signes
Tot i que ja existien formes de comunicació gestual en diverses cultures, va ser al segle XVIII quan es va començar a sistematitzar. Un dels primers pioners va ser Charles-Michel de l’Épée, a França, que va establir una escola per a persones sordes i va desenvolupar un mètode d’ensenyament basat en signes. Al llarg del temps, les diferents comunitats sordes han anat creant les seves pròpies llengües de signes, adaptades a les seves cultures i necessitats.
🌟 La Llengua de Signes Catalana (LSC)
A Catalunya, tenim la nostra pròpia llengua de signes: la Llengua de Signes Catalana (LSC). La LSC és una llengua plenament reconeguda i té un paper fonamental en la comunicació de la comunitat sorda catalana. A més, està protegida per la Llei 17/2010, que garanteix el seu ús i difusió a tot el territori. L’Institut d’Estudis Catalans s’encarrega de promoure’n la normalització i el seu ús en tots els àmbits socials.
La riquesa cultural i lingüística que representa la LSC és un reflex més del compromís de la nostra societat amb la inclusió i l’accessibilitat. Des del nostre centre, estem orgullosos de formar futurs professionals que utilitzaran aquestes eines per fer un món més inclusiu.