El 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència vers les Dones, una data que busca conscienciar i actuar contra una de les principals xacres socials del nostre temps.
Aquest dia té el seu origen en l’assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, el 1960, sota la dictadura de Rafael Trujillo. L’ONU va oficialitzar aquesta data el 1999, convertint-la en un símbol de lluita global per acabar amb totes les formes de violència masclista.
La situació actual a Catalunya: dades alarmants
A Catalunya, les dades del 2024 mostren un augment preocupant dels casos de violència masclista. Segons la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes de la Generalitat de Catalunya, les xifres parlen per si soles:
• 19 feminicidis aquest any: 16 dones i 3 fills i filles han perdut la vida.
• 17.452 dones ateses als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).
• La línia d’atenció contra la violència masclista (900 900 120) ha rebut 8.712 trucades des de principi d’any.
Aquestes dades són un reflex de la gravetat del problema i de la necessitat urgent d’accions decidides i efectives.
Tipologies de violència masclista
La violència contra les dones no es limita a l’àmbit físic. Es manifesta de diverses formes, totes elles igualment devastadores:
Violència física
Inclou qualsevol acte que utilitza la força per causar danys físics a la dona. Pot anar des d’empentes i cops fins a agressions més greus, amb conseqüències físiques i psicològiques de llarg termini.
Violència psicològica
Ataca el benestar emocional i mental de la dona, minvant la seva autoestima i autonomia. Pot manifestar-se mitjançant insults, humiliacions, amenaces o manipulació constant.
Violència econòmica
Es tracta de controlar o manipular els recursos econòmics per sotmetre o fer dependre la dona. Aquesta forma de violència pot incloure el control total dels ingressos, la prohibició de treballar o la negativa a compartir recursos bàsics.
Violència sexual
Comprèn qualsevol acte de caràcter sexual que es realitzi sense el consentiment de l’altra persona, incloent-hi agressions sexuals, violacions o explotació sexual.
Violència social
Es manifesta a l’àmbit col·lectiu o comunitari, excloent la dona de cercles socials, desacreditant-la públicament o limitant el seu accés a espais segurs.
Reivindicacions necessàries per a un futur lliure de violència
Per eradicar la violència envers les dones, és fonamental actuar en múltiples fronts. Aquests són els principals punts que reivindiquem:
Suport integral a les víctimes
Cal garantir recursos accessibles per a totes les dones afectades, incloent-hi suport psicològic, jurídic i sanitari. És imprescindible que aquests serveis siguin immediats i de qualitat.
Educació en igualtat des de la infància
Promoure una educació basada en la igualtat i el respecte és clau per desmuntar estereotips de gènere i prevenir actituds masclistes. Les escoles han de ser espais segurs on es fomenti la corresponsabilitat i la convivència.
Polítiques efectives de prevenció i protecció
Les administracions públiques han de comprometre’s a implementar polítiques preventives eficaces, així com mesures de protecció per a les víctimes. Això inclou reforçar els protocols policials i judicials, garantint que els agressors no quedin impunes.
Trencar el silenci Encara avui, moltes dones pateixen violència en silenci per por, vergonya o falta de recursos. És crucial visibilitzar aquesta realitat i animar a denunciar qualsevol forma d’abús.
La importància del 25 de novembre com a eina de canvi
El Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència vers les Dones és més que una jornada de reflexió. És una oportunitat per exigir justícia, donar veu a les víctimes i construir una societat més igualitària. La implicació de tota la ciutadania és fonamental per trencar el cicle de la violència i garantir un futur lliure de discriminació i abusos.